Onderhoud van een mobiele airco

Is er onderhoud nodig aan een mobiele airco? Een kort maar krachtig antwoord, ja. Elk apparaat heeft in zekere zin onderhoud nodig om de levensduur en misschien nog belangrijker, goed werkzaam te blijven. Onderhoud aan een mobiele airco kan dus voorkomen dat het apparaat stuk gaat of minder goed werkt. Uiteindelijk is onderhoud dus kostenbesparend. Een mobiele airco heeft na aanschaf niet meteen een grote onderhoudsbeurt nodig. Met onderstaande tips kom je een heel eind.

Reinig filters

Een mobiele airco heeft vaak filters. Deze filtert de lucht maar moet zo nu en dan echt even schoongemaakt worden. Schoonmaken van de filter heeft hier als hoofddoel dat het apparaat efficiënter kan werker en de luchtkwaliteit verbetert wordt. Lees de instructies in de handleiding hoe te handelen en hoe schoon te maken. Sommige mobiele airco’s hebben wasbare filters. Maar bij andere types moet de filter in zijn geheel vervangen worden. Als de filter vervangen moet worden koop dan een filter die vermeld staat in de handleiding. Veelal kan de filter eruit gehaald worden, schoongemaakt worden met mild reinigingsmiddel. Installeer de filter pas weer als deze volledig gedroogd is.

Sommige airco’s hebben een extra filter die voor de luchtfilter zit. Laten we deze voor het gemak “voor filter” noemen. Deze vangt grote oneffenheden en stof op. Maar het vuil hoopt zich wel op waardoor lucht minder goed aangezogen kan worden en de airco harder moet werken, even schoonmaken dus!

Condens bak & buitenkant mobiele airco

Controleer regelmatig de condens bak en leeg deze regelmatig. Je wilt niet hebben dat de condens bak overloopt met als gevolg dat je een natte vloer krijgt. Als je dan toch kijkt naar de condens bak kijk dan ook even naar de rest van de mobiele airco, de buitenkant. Zorg dat deze mooi schoon blijft, en geen stof vasthoudt. Die stof komt uiteindelijk weer in je filters terecht.

Afvoerslang

Een airco heeft altijd een afvoerslang. Een mobiele airco zonder slang is er niet, sterker nog, deze bestaan niet. Door de afvoerslang wordt warme lucht afgevoerd naar buiten. Om de warme lucht zo snel mogelijk buiten te krijgen is het raadzaam de afvoerslang niet te lang te maken. Wring de slang niet in rare bochten, de mobiele airco werkt het best als de afvoerslang zo kort en recht mogelijk naar buiten gaat.

Schone, droge omgeving

Het klinkt misschien logisch maar zet een mobiele airco niet in een vuile omgeving. Een vuile omgeving (veel stof etc.) kan de levensduur van het apparaat beïnvloeden. Verrijdbare mobiele airco’s zijn heel handig maar beperkt de verplaatsingen. Een mobiele airco in een zeer vochtige ruimte is ook niet aan te raden. Zet de airco dus zeker niet in een badkamer. Binnen no time zit de condens bak vol met water. Bovendien moet de mobiele airco dan nog harder werken. En dat merk je ook aan de portemonnee.

Stallingsadvies mobiele airco

Zit het “mobiele airco seizoen” erop? Zorg ervoor dat het vocht uit de airco is. Zet de ventilator stand enige tijd aan, of lees in de handleiding hoe vocht verwijderd kan worden. Maak eventueel nog schoon, zoals de filters en ruim de mobiele airco op, laat deze niet staan. De airco staat dan stof te happen. Zet de mobiele airco, schoon en ingepakt, op een plaats waar niet al te grote temperatuurverschillen zijn zodat je in het volgende seizoen het apparaat meteen kunt gebruiken. Mocht je een mobiele airco met verwarming hebben kun je deze natuurlijk wel blijven gebruiken!

DeLonghi PAC EL112 CST

Eurom CoolPerfect 180 Wi-Fi

De'Longhi Pinguino PAC AN112

 • Koelvermogen: 11.000 BTU

 • Capaciteit: 25m² - 40m²

 • Geluid: 63dB

 • Energielabel: A+++

 • Koelvermogen: 18.000 BTU

 • Capaciteit: 41m² - 65m²

 • Geluid: 65dB

 • Energielabel: A

 • Alternatief: Fuave ACS18K01 

 • Koelvermogen: 11.000 BTU

 • Capaciteit: 25m²- 40m²

 • Geluid: 62dB

 • Energielabel: A+